Menü Kapat

Bana Masal Anlat

Biraz yazmak, biraz dans etmek, biraz hayal kurmak, biraz müzik, biraz da sessizlik olmazsa ben yaratıcı ve sihirli yanımla teması yitirmeye başlayabilirim ve bu hiç de iyi olmaz. Yaşam birbirini tekrarlayan aynı günlerden ibaret hale gelir. Çünkü bizde neşe, keyif ve coşku enerjilerini uyandıran, tüm duygularımızı özgürce yaşamamızı sağlayan şey tam da bu temastır. Bu teması sağlayan şey herkes için değişebilir. Bununla birlikte herkes için ortak olduğunu tahmin ettiğim bir şey elbette var: Masallar<3

O zaman haydi bana masal anlat!

Bana Masal Anlat

Masallardan kendime göre bir şekilde, bir okuyucu olarak bahsedeceğim. Bu yazıda masal kelimesini şunu anlatmak için kullanacağım: İçimizde bir şeylere dokunan, bizi etkileyen ve dönüşüm kapıları açan anlatılar.

Masal başlıyor!

Hava karardıktan sonra ateşin başına geçip masallar anlattığımız, dinlediğimiz günleri hatırlıyor musun? Masal anlatmayı seven birileri ile sık sık kamp yapmaya gitmiyorsan bu sorunun cevabının hayır olduğunu tahmin ediyorum. Hayır hatırlamıyorsun; ama hücrelerin hatırlıyor. Eskiden insan topluluklarının bilge kişileri, hava karardıktan sonra ateşin başına, topluluğun karşısına geçip yıllar boyu onlara aktarılmış olan masalları anlatırlardı. Bu masallar hem bir kültürün sonraki nesillere aktarılmasına yardımcı olur hem de topluluğun gençlerinin büyüme yolculuklarına ve kendi yollarını çizmelerine rehberlik ederdi.

Belki de bu yüzden bize bu ortamı yeniden yaratan sinemayı bu kadar çok seviyoruz. Yerlerimizi alıyoruz. Salon kararıyor. Ateş yerine geçen ekran etrafı aydınlatıyor ve bize bir masal anlatılıyor. Anlatılan bizi bazen ağlatıyor, bazen güldürüyor, bazen heyecanlandırıp motive ediyor, bazen zihnimizde soru işaretleri yaratıyor, bazen içimizi ısıtıyor, bazen ise buz gibi yapıyor. “Çok iyi filmdi,” dediğimiz her seferinde ise farkında olalım ya da olmayalım mutlaka varlığımızda bir şeylere dokunmuş oluyor.

Mitolojiden Biri Sanıyor

Kabile ateşinin başında, modern evimizin balkonunda ya da teknoloji harikası bir sinema salonunda oturmamız fark etmez. Aynı eski toplulukların insanları gibi büyüme, bireyleşme, yaratıcılığımızla bağ kurup kendi yolumuzu çizme yolculuğumuzda masallar bize de yol gösterir. Deneyimlerimizi anlamamıza, anlamlandırmamıza yardımcı olur. Masalların içimizde dokunduğu, bize hatırlattığı şey çoğu zaman onu fark etmemizi isteyen, yeniden bir bütün olmanın hayalini kuran, tüm neşesi, coşkusu, özgürce deneyimlediği duyguları ve özgünlüğü ile mitolojiden biri olan, maceracı ve yaratıcı yanımızdır.

 

Not: Sana ilham veren masalları, filmleri yorumlarda paylaşmak istersen çok sevinirim!

 

Kendin olarak var olmanın keyfini çıkarman dileğiyle,

Sevgiler,

Cansu

 

Yaşamsuyu Bülten’e katılmak için tıkla!

2 Comments

  1. Gülşen

    Annemin Cansu’ya anlattığı ŞEFİKA masalı aklıma geldikçe çok eskilere giderim.Bu masal bana ilhamdan çok kızımın küçüklüğünü hatırlatır.❤

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir