Ne şahanedir, ağlamak mucizesi, kim icat etti?
Haiku, Japon edebiyatında çok kısa bir şiir türüdür. Belirli bir kalıbı vardır, genelde 5-7-5 hece olarak yazılır. Haikular genel olarak şiirlerde alışık olduğumuz gibi duygularımıza hitap etmektense daha çok sezgilerimize ve zihnin ötesinde bir bilinç haline hitap eder. Haiku şairleri genelde doğadan ilham alır. Orada bahsedilen anın ve ötesinin bize olduğu gibi kendini açmasına izin verir.
Üniversite yıllarında Haiku şairlerinden ilham alıp günlük yaşamda ilham aldığım ve etkilendiğim şeyleri bu hece yapısında yazmaya başlamıştım. Sadece üzüldüğümde değil duygulandığımda, sevindiğimde, çok mutlu olduğumda da ağlayabilen biri olarak birkaç dize de ağlamak için yazmıştım. Yazının hemen ilk kısmındaki:)
Sen Ağlama Dayanamam
Genelde ağlayan biri görüldüğünde hemen kötü bir şey olduğu, bir derdi olduğu, ortada çözülmesi gereken bir sorun olduğu düşünülür. Gerçekten de çoğu zaman acı, üzüntü, kaygı ile tetiklense de aslında ağlamak tüm hislerimizi akışta yaşamanın ve tamamıyla deneyimlemenin doğal yollarından biridir.
Yaşarken tepki vermediğimiz, nefesimizi tuttuğumuz, bedenimizde takılı kalan hisler, enerjiler yaşamımızın yavaşlaması, zihnimizin dinginleşmesi ile birlikte su yüzüne çıkabilir. Tüm bunlar ya da stres ve kaygı ağlamak ile bedenimizden çözülür.
Ne şekilde olursa olsun bu dönemde,
yavaşlamış bir halde çoğu zaman evin içinde, izole bir halde yaşarken,
Dünya henüz hakkında çok şey bilmediğimiz yepyeni bir hale doğru dönüşürken,
içinden ağlamak geliyorsa bu tamamen normal ve sürecin bir parçası.
Ağlamak ve Gülmek Aynı Şey Olabilir Mi?
Bana öyle geliyor ki ağlamak ve gülmek aynı madalyonun iki yüzü. İkisi de aynı şey için var: enerjiyi çözmek, dönüştürmek ve yenilenmek. Birini yüceltirken diğerini saklamaya, belli olmasın diye tutmaya, yokmuş ya da hiç olmazmış gibi davranmamıza gerek yok. İkisi de bizim deneyimlememiz için var ve ikisi de insan olmanın şahane özelliklerinden.
Nihayetinde tam anlamıyla kendimiz olabilmek, içimizde beliren her duygunun içinden geçebilmek, her oluş haline ve beliren her düşünceye alan açabilmek ile mümkün.
Bu yazıyı bitirecek çok güzel bir alıntı şu olsa gerek,
“Gözyaşı, ter ya da deniz- tuzlu su her şeyin ilacıdır.”
“The cure for anything is salt water- tears, sweat or the sea.” – Karen Blixen
Kendin olarak var olmanın keyfini çıkarman dileğiyle,
Sevgiler,
Cansu