The Sims adlı bilgisayar oyununu biliyor musun? 2000 yılında ilk defa piyasaya sürülmüştü ve ilk çıktığından beri her yıl daha da gelişmiş yepyeni versiyonları yaratıldı. The Sims oyununda kendine bir insan tasarımı yaparsın. Cinsiyeti, görünüşü, karakter özellikleri ve yeteneklerini belirledikten sonra onu şehirdeki bir eve yerleştirirsin. Evi de istediğin gibi tasarlayabilirsin. Tasarlayıp evine yerleştirdiğin Sims insanın bir yaşam sürdürmeye başlar. Sen de bu yaşamda ona eşlik eder, ihtiyaçlarını giderir, onunla birlikte meslek, ilişki ve benzeri seçimler yaparak oyuna dahil olursun.
Human Design yani İnsan Tasarımı Sistemi, 80’li yılların sonunda ortaya çıkıyor. The Sims oyununa ilham olmuş mudur bilmesem de İnsan Tasarımı Sistemi her kişinin bir tasarımı olduğunu ve kişinin tasarımını öğrenip bu tasarıma göre bir yaşam sürdürdüğünde mutlu, huzurlu, en iyi halinde ve tatmin olabileceğini belirtiyor.
İnsan Tasarımı nedir?
İnsan Tasarımı, temellerini çakralar, i ching, kabala ve astroloji öğretilerden alan, insana kendi doğası hakkında bilgi vermeyi amaçlayan özgün ezoterik bir sistem. Fizikte nötrino adı verilen görece yeni keşfedilmiş parçacıklar üzerinden kendini açıklıyor. İnsanı enerji tipi, karar verme otoritesi ve profili olarak 3 temel alanda ele alıyor. Bu temel alanları tanımlı/tanımsız kapılar, tanımlı/tanımsız kanallar ve yaşam stratejisi ile zenginleştiriyor. Her bir kişinin insan tasarımı kar taneleri gibi eşsiz.
Ben bu yazıda enerji merkezleri ve enerji tiplerine kısaca değineceğim. Okumaya devam etmeden önce kendi İnsan Tasarımı’na göz atmak ve hangi enerji merkezlerinin tanımlı olduğunu ve hangi enerji tipinde olduğunu görmek istersen buraya tıkla.
(Bağlantı İngilizce, ihtiyaç duyuyorsan bu sayfanın en altında çevirisini bulabilirsin. Grafikteki renkli alanlar tanımlı enerji merkezlerini beyaz alanlar tanımsız enerji merkezlerini gösterir.)
Enerji merkezleri
İnsan Tasarımı’nda 9 adet enerji merkezi var:
Baş / ilham, kaygı, zihinsel stres
Zihin / soyut düşünme, kavramlar
Boğaz / iletişim, gerçekleştirme, eyleme geçme
G merkezi / benlik, yaşam rotası, sevgi
Kalp / ego, irade
Dalak / sezgi, içgüdü, korku, bağışıklık sistemi
Solar Pleksus / hisler, duygusal zeka, sinir sistemi
Sakral / yaşam döngüsü, cinsellik
Kök / yaşam gücü, stres, depresyon
İnsan Tasarımı’na göre bir enerji merkezimiz tanımsız/değişken olduğunda karşılaştığımız aynı enerji merkezi tanımlı/sabit olan kişilerin o alandaki enerjilerini deneyimleyebiliriz.
Enerji tipleri
Enerji merkezlerinin özelliklerine, tanımlı/tanımsız olması ve birbirleriyle bağlantılarına göre Üretici, Gerçekleştirici, Gösterici ve Yansıtıcı enerji tiplerine sahip oluruz.
Üreticiler, çalışmak ve üretmek için enerji doludurlar. Ancak enerjilerini verimli ve en üst düzeyde kullanabilmeleri için yaptıkları şeyi seviyor olmaları, yaptıkları şey ile bağ kurmuş olmaları gerekir.
Gerçekleştiriciler, diğerlerini etkilemek ve değişim başlatmak için buradadırlar. Özgür ruhlu ve bağımsız olabilirler. Eylemleri ve konuşmaları dönüştürücüdür.
Göstericiler, doğaları gereği hassas ve diğerlerinin enerjilerinin farkındadırlar. Bu sayede yaşam üzerine doğal bir bilgelik geliştirirler. Üreticilere liderlik ve rehberlik etmek için buradadırlar.
Yansıtıcıların hiçbir enerji merkezi tanımlı değildir. Diğerlerinin enerji merkezlerinden etkilenirler. Grup içinde ya da biri ile birlikteyken ayna görevi görürler. Grup içinde diğerlerinin bütünü görebilmesini sağlarlar.
Konu hakkında ve kendi insan tasarımın üzerine detaylı bilgi almak istersen benim de faydalandığım Türkçe çevirisi olan bu iki kitabı okuyabilirsin:
Chetan Parkyn – Human Design – İnsan Tasarımı, Butik Yayınevi
Karen Curry – İnsan Tasarımını Anlamak, Akaşa Yayınları
Faydalandığım websitesi:
Çeviri
Type – Enerji tipi
Generator – Üretici
Manifestor – Gerçekleştirici
Manifesting Generator – Gerçekleştiren Üretici (Hem Üretici hem Gerçekleştirici)
Projector – Gösterici
Reflector – Yansıtıcı
Kendin olarak var olmanın keyfini çıkarman dileğiyle,
Sevgiler,
Cansu
Not: İnsan Tasarımı Sisteminin bilimsel bir temele dayanıp dayanmadığına dair kendi araştırmanızı yapınız.
Yaşamsuyu Bülten’e katılmak için tıkla!