Menü Kapat

Dönüşüm, Dönüşürüm, Dönüşürsün, Dönüşsün!

Dönüşüm insanın en temel gerçeklerinden biridir. Hiçbir an birbirinin aynısı değilken sen de hiçbir an bir önceki senin aynısı değilsin. Tüm deneyimlerin, tüm gözlemlerin, tüm hissettiklerin ve düşündüklerin seni her an dönüştürüyor. Değişim değişmeyen tek şeydir derler ya hani, işte bu cümle gerçekten de her an, kesintiye uğramadan gerçekleşiyor!

Peki ne oluyor da bazen sanki ne yapsak hiçbir şey değişmiyor, her şey aynı, yaşam olduğu yerde takılmış gibi geliyor ve bu da bizim canımızı sıkıyor?

Dönüşüm nedir?

Dönüşüm, bu yazıdaki anlamı ile, bulunduğumuz halin değişmesi, evrimleşmesi, başka bir şekilde yeniden ortaya çıkmasıdır. İçsel ya da dışsal olabilir.

Deneyimlediğimiz bazı dönüşümler bizi ağırlaştırabilirken bazıları bizi hafifletir. Yaşamımız ve kendimizle ilgili gerçekleşmesini arzuladığımız şeyler çoğu zaman bizi hafifletecek, canlandıracak dönüşümlerdir. Sağlıklı olmak, kendine istediğin zamanı ayırabilmek, işini severek yapmak, seyahate çıkmak, anlam bulmak ve daha pek çoğu… Bu dönüşümleri sadece arzulamakla kalmaz onlar için emek de veririz.

Nasıl bir dönüşüm istiyorsun?

Dış dünyada yaşadığımız bir dönüşüm iç dünyamızı dönüştürebilir. Örneğin yoğun stres altındaki bir kişi her şeyi bırakıp bir sahil kasabasına yerleşebilir. Bu dönüşüm onu rahatlatır. Ancak strese alışık zihin yapısını dönüştürmedikçe bir süre sonra sahil kasabasında da kendine stres yaratmaya başlayacaktır.

İç dünyamızda yaşadığımız bir dönüşüm ise dış dünyamızı bir hayli etkiler. Örneğin, yoğun stres altındaki bu kişi strese alışık zihin yapısını dönüştürdüğünde dış dünyada eskiden stres kaynağı olarak gördüğü şeyleri artık öyle algılamamaya başlar. Onları stres ile birlikte deneyimlemez. Stres kaynakları azalarak yok olmaya başlar.

Şimdi iki dakikanı kendine ayır ve yaşamında dönüşmesini istediğin fakat kolaylıkla gerçekleştiremediğin bir şeyi ve bunun ne yönde dönüşmesini istediğini yaz.

Dış dünyadaki dönüşümler iç dünyadaki dönüşümlerin bir yansımasıdır.

Dış dünyamızda gerçekleşmesini istediğimiz her dönüşümün ardında aslında bulunmayı arzu ettiğimiz bir hal yatar. Seyahate çıkmak istediğinde aslında kendinin farklı yönlerini keşfetmek ya da daha özgür hissetmek istiyor olabilirsin. Terfi olmak istediğinde kendini daha güçlü hissetmek istiyor, terfi edilmenin getireceği yeni imkanların rahatlığını deneyimlemek istiyor, ya da emeklerinin değerli bulunduğunu hissetmek istiyor olabilirsin.

Biraz önce yazdığın dönüşüme geri dön. Arzuladığın dönüşümün ardındaki his, bulunmak istediğin o hal nedir? İçsel olarak daha farklı olacak olan ne?

Ne yaparsan yap hiçbir şey değişmiyor mu?

Dikkatini sürekli dışarıda gerçekleşecek olan dönüşüme veriyor olabilir misin?

Yaşamımızda yaratmak istediğimiz dönüşümleri yaratmak aslında sandığımızdan daha kolaydır. Dikkatinin ve emeklerinin çoğunu dışarıdaki dönüşümden alıp içerideki dönüşüme verdiğinde bu dönüşümler çok daha çabuk ve kolay bir biçimde gerçekleşir.

Dışarıda görmek istediğin dönüşümün içerideki hissi neydi, hatırla. Böyle hissetmekten ya da olmaktan şu an seni alıkoyan ne?

Bu üç aşamalı farkındalık uygulamasını yaşamında dönüştürmek istediğin her şey için yapabilirsin. Dönüştürmek istediğin küçük, sana göre daha kolay olan bir şeyle başla. İç dünyana dair farkında olduğun şeyler arttıkça bunların dışarıdaki yansımalarını daha kolay fark edebilir ve arzuladığın dönüşümler için daha etkili bir şekilde harekete geçebilirsin.

Kendin olarak var olmanın keyfini çıkarman dileğiyle,

Sevgiler,

Cansu

Yaşamsuyu Bülten’e katılmak için tıkla!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir